Η-Έλενα-Μαυρίδου-αναζητά-την-«Κοκκινοσκουφίτσα-στο-δάσος-των-Χριστουγέννων»

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων», μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού μικρών και μεγάλων, παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στην παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου. Ένας σύγχρονος, μαγικός και παραμυθένιος κόσμος έρχεται να παρασύρει όλη την οικογένεια σε ένα ταξίδι γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, που θα ανατρέψει όλα τα στερεότυπα της πασίγνωστης ιστορίας.

Η Κοκκινοσκουφίτσα διασχίζει το δάσος των Χριστουγέννων. Στον δρόμο της συναντά ψάρια που πετούν, έναν κυνηγό δάσκαλο του καράτε, κούκλες που φορούν μάσκες, αλλά κι έναν λύκο χορευτή! Δεν πειράζει που φοβάται. Ξέρει, ότι αν καταλάβει τον φόβο της και τον αγκαλιάσει, αυτός θα υποχωρήσει. Μαθαίνει σιγά σιγά ότι μέσα από την επαφή της με όλους τους ήρωες του παραμυθιού, ακόμα και με τον “κακό” λύκο, θα προχωρήσει πιο ώριμη στον δρόμο της ενηλικίωσης. Αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της. Άλλωστε, πόσο κακός είναι, αλήθεια, ο λύκος (που κρύβεται μέσα μας); Συνοδοιπόροι σε αυτό της το ταξίδι οι μικροί θεατές, που συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, βοηθώντας τη μικρή ηρωίδα να αποφύγει τις κακοτοπιές και να ανακαλύψει το αληθινό νόημα της διαδρομής της. Μονάχα η ελπίδα για το μέλλον μπορεί να τη στηρίξει στις αντιξοότητες που συναντά. Και τα μικρά παιδιά είναι πάντα οι καλύτεροι πρεσβευτές της.

Μέσα σε κάθε παραμύθι ζει μια ερώτηση. Και οι ερωτήσεις που παραμένουν διαχρονικές, σηματοδοτούν και την αξία των παραμυθιών που τις έθεσαν. Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας έχει τις ρίζες της σε ευρωπαϊκά λαϊκά παραμύθια της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι συναντώνται τουλάχιστον 70 παραλλαγές της ιστορίας ανά τον κόσμο. Με αναφορές στον Σαρλ Περρώ, τους  αδερφούς Γκριμ, τον ιστορικό Άντριου Λάνγκ, τον συγγραφέα Έγκμπερτ της Λιέγης, η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων, σε απόδοση και σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου,  είναι μια παράσταση με πρωταγωνιστές τις θεατρικές μάσκες και τις μαριονέτες.

Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής, οι Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος,  ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες του παραμυθιού, ενώ όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα, καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Μέσα από τη ζωντανή αφήγηση, η παράσταση έρχεται να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζοντας μια μικρογραφία της ζωής ενός ανθρώπου, βοηθώντας τα μικρά παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους αναγνωρίζοντάς τους. Ενθαρρύνοντάς τα να πορεύονται με ελπίδα και να ανακαλύπτουν διαρκώς τον εαυτό τους με πίστη και αγάπη.

Η Έλενα Μαυρίδου μιλάει στα «Νέα» για την παράσταση και την Κοκκινοσκουφίτσα.

Τι αγαπάτε στο παιδικό θέατρο;

Την δύναμη που έχει να χαραχτεί για πάντα μέσα μας. Και αυτό συμβαίνει είτε είμαστε στη θέση του παιδιού που βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο είτε στη θέση του γονέα που παρακολουθεί  παράσταση μαζί με το παιδί του και είμαστε μάρτυρες μια παρθενικής επαφής του παιδιού μας με τη τέχνη του θεάτρου. Γίνεται μια μοιρασιά πολύτιμη για την οικογένεια. Το παιδικό θέατρο

Τι σας συγκινεί στην Κοκκινοσκουφίτσα;

Η Κοκκινοσκουφίτσα ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών με τις περισσότερες διασκευές στο κόσμο.  Υπολογίζεται ότι οι επίσημες εκδοχές είναι πάνω από 70. Είναι ένα παραμύθι που με συγκινεί γιατί η διαδρομή της Κοκκινοσκουφίτσας  από την ζεστή αγκαλιά της μητέρας προς το δάσος και το άγνωστο, τον λύκο και μια σειρά από περιπέτειες την οδηγούν προς την ενηλικίωση και την εξερεύνηση της ζωής.

Ξεπερνάει τους μεγαλύτερους φόβους της, αντιμετωπίζει τους κινδύνους αλλά δεν χάνει την διάθεση  της για τη ζωή και το παιχνίδι.

Ποιο είναι για σας το μήνυμα της παράστασης;

Το συναίσθημα του φόβου είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου και κυρίαρχο στα μικρά παιδιά.  Η ζωηρή φαντασία τους, ερεθίζει έντονα το συναίσθημα του φόβου. Εάν επικοινωνούμε με τα παιδιά, τα ακούμε και μιλάμε για τους φόβους τους,  τα βοηθάμε να μην ντρέπονται να μοιράζονται. Έτσι  ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους.

Ότι εάν αγκαλιάσουμε το φόβο μέσα μας, τον επικοινωνήσουμε ανοιχτά γινόμαστε πιο δυνατοί στη ζωή που είναι γεμάτη συναισθήματα και περιπέτειες. Η αγάπη και η θέληση μπορεί να νικήσει και τα μεγαλύτερα θεριά.