Θα-επιτρέψουμε-να-καταστραφεί-αυτή-η-ιδιαίτερα-ρομαντική-γραφικότητα-του-ιστορικού-κέντρου-των-Τρικάλων;

Τα Τρίκαλα που αγαπήσαμε …και ο κίνδυνος να γίνουν μια πόλη με ξένη ταυτότητα, θυσιαζόμενα στην ανάγκη των τωρινών αιρετών αφεντικών τους να αφήσουν το αποτύπωμά τους.

Μπορεί να είναι εικόνα πουλί και εξωτερικοί χώροι

Με αφορμή μία πολλή ωραία φωτογραφία της κεντρικής πλατείας της πόλης των Τρικάλων από τον έχοντα συχνά πυκνά τέτοιου είδους καλλιτεχνικές αλλά και γενικότερα κοινωνικές ανησυχίες, συχωριανό μου Άρη Μπλάνα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και μερικές δικές μου ανησυχίες για το σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε.

Στη φωτογραφία βλέπουμε σε πρώτο πλάνο τον βράχο που -οι της ηλικίας μου τουλάχιστον όπως και οι παλιότεροι ημών- ξεδιψούσαμε όταν ως μαθητές πηγαίναμε στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και τρέχαμε τα απογεύματα στα φροντιστήρια.

Γενιές και γενιές Τρικαλινών έχουν σκύψει και έχουν δροσιστεί απ’ το νερό που έρεε απ’ τον συγκεκριμένο βράχο. Ο βράχος αυτός έμεινε εκεί πολλές δεκαετίες παρέα με τον πιτσιρικά Νικολάκη και τη λιμνούλα.Σημεία αναφοράς του πόλης μας, που παρέμειναν εκεί να ζωντανεύουν τις αναμνήσεις μας.

Το κακό είναι ότι σε λίγο καιρό τίποτα απ’ αυτά μάλλον δεν θα είναι εκεί να μας θυμίζουν τα Τρίκαλα που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Ο πανελληνίως πλέον γνωστός ως «έξυπνος» 5G δήμαρχος Τρικκαίων, βάλθηκε βλέπετε να μας ξεβλαχέψει (σαν κάποιον άλλο κι αυτός).

Και αφού από έργα 0 (!!!) εις το πηλίκο, αρχίζει τις αναπλάσεις και τις μοντερνιές, καθότι η έξυπνη τεχνολογικά πόλη, πρέπει να διαθέτει μία εκμοντερνισμένη αισθητική και στην κεντρική πλατεία της. Μόνο που είναι μερικά σημεία της πόλης μας που αποτελούν ταυτοτικά χαρακτηριστικά της.

Μόνο που συνήθως η ομορφιά και η μαγεία μικρών επαρχιακών πόλεων όπως είναι τα Τρίκαλα, οφείλετε στη διατήρηση ωραίων εικόνων παλιότερων εποχών (πλατειών-γεφυριών-ποταμιών-διατηρητέων αρχιτεκτονικών μνημείων).

Οφείλετε στη γραφικότητα των τοπίων τους που μετατρέπονται σε εικόνες και μένουν για πάντα χαραγμένες στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων.

Και βέβαια όχι, σχεδόν ποτέ δεν οφείλετε στις μοντερνιές και στις εξυπνάδες όσων θέλουν σώνει και ντε, να καταφέρουν με κάποιο τρόπο να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε έναν τόπο.

Θα αφήσουμε να χαθεί οριστικά και δια παντός η ταυτότητα της πόλης που αγαπήσαμε;

Χρήστος Πούλιος