Λήξαν-το-θέμα-με-τα-αιολικά-στο-Περιστέρι-για-τον-Περιφερειάρχη-Ηπείρου

Απάντηση στις αιτιάσεις για στείρα «άρνηση» σε κάθε έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την πλευρά της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της περιφέρειας, που εκφράστηκαν από τον εκπρόσωπο της εταιρίας ABO Wind Hellas, έδωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα σχέδια για αιολικά πάρκα στην περιοχή Λάκμος Περιστερίου, τόνισε πως το θέμα «έκλεισε δια παντός για εμάς», παρόλο που από τη συνέντευξη της εταιρίας διατυπώθηκε ξεκάθαρα η πρόθεση να επανέλθει, έστω και με έργο μικρότερης ισχύος.
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι είναι υπέρ των έργων ΑΠΕ, αλλά όχι σε σημεία που υποβαθμίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. «Η αρχή μας στην Ήπειρο είναι να λέμε “ναι” στις ΑΠΕ, χωρίς όμως να χαλάμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο.

Θεωρούμε ότι πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο, εκεί που έχουμε προγραμματίσει να προωθήσουμε αυτά που προσφέρονται από τη φύση, όπως για παράδειγμα τον ορεινό, ορειβατικό περιπατητικό τουρισμό και τα προϊόντα ποιότητας από την κτηνοτροφία, δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.


Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει πρόβλημα και με εκείνους που ζητούν πολλές -με κατάτμηση όσον αφορά την ισχύ- άδειες για φωτοβολταϊκά, γιατί η περιφέρεια έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για φωτοβολταϊκά συστήματα στα αντλιοστάσια, ώστε να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες.

Για τις μονάδες βιορευστών ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι αντίθετη σε ό,τι αφορά τη μεταφορών πρώτων υλών από άλλες περιοχές. «Εμείς θέλουμε να λύσουμε μέσω των ΑΠΕ τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Καχριμάνης δεν έκρυψε την δυσφορία του από τις δηλώσεις των επενδυτών, ενώ άφησε αιχμές και για τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου. «Το θέμα δεν είναι μόνο τι θέλουν οι άλλοι, αλλά και τι θέλει ο τόπος. Εδώ σεβόμαστε τον τόπο. Με εκπλήσσει όταν κάποιοι έρχονται φιλοξενούμενοι σε κάποιες περιοχές και θέλουν να επιβάλλουν αποφάσεις σαν ιδιοκτήτες.

Δε μου αρέσει η ευκολία που οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετικές. Σε τίνος το μέρος λένε αυτοί ναι; Πώς γίνεται να είναι αρνητικοί τις περισσότερες φορές σε αιτήματα για βελτίωση δρόμων προς κτηνοτροφικές μονάδες σε “γυμνά” βουνά και σε αιτήματα, τα οποία απαιτούν τη διέλευση τεράστιων αυτοκινήτων για μεταφορές που θα αλλοιώσουν τον τόπο, να είναι θετικοί; Πού είναι η λογική;», κατέληξε.