Μητσοτάκης-καλεί-Μέρκελ-για-τη-Λιβύη

Η απόφαση της Γερμανίας (μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη) να μην προσκαλέσει, για δεύτερη φορά, την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη προκάλεσε σφοδρότατη ενόχληση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε τι έγινε, αναζήτησε στο κινητό του τηλέφωνο τον αριθμό της Ανγκελα Μέρκελ για να της στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας.

Υπήρξε -όπως μαθαίνω- ανταλλαγή μηνυμάτων. Παράλληλα, έντονη δυσφορία διατύπωσε και ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μάλιστα απευθύνει επιστολή επί του συγκεκριμένου ζητήματος στον γερμανό ομόλογό του – και οικοδεσπότη της Διάσκεψης – Χάικο Μάας, αλλά «το αφτί του τελευταίου δεν ίδρωσε».

Η γερμανική πλευρά επεδίωξε να καλυφθεί, μάλλον ατυχώς, πίσω από τη γραμμή ότι προσεκλήθησαν εκείνες οι χώρες που είχαν κληθεί και στην πρώτη Διάσκεψη – όταν τότε η δικαιολογία μη πρόσκλησης της Ελλάδας ήταν ότι θα μπορούσε η συνάντηση να μεταβληθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Βέβαια, κάποιοι στο Βερολίνο (αλλά και στη γερμανική πρεσβεία των Αθηνών) δεν έχουν μάλλον αντιληφθεί πόσο κακό έχουν κάνει τέτοιου είδους επιλογές στις ελληνογερμανικές σχέσεις.