Σοφία-Σακοράφα-για-την-Προεδρία-του-ΣΕΓΑΣ:-«Χρωστάω-στον-αθλητισμό.-Δεν-μου-χρωστάει!-Καταθέτω-γνώση,-εμπειρία,-μαχητικότητα»

Η Σοφία Σακοράφα στην τοποθέτησή της με αφορμή την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ μίλησε σαν αθλήτρια.

Με διάθεση να σηκώσει μανίκια από την πρώτη στιγμή. Με σαφείς αναφορές στο ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να λυθούν από την πρώτη κιόλας μέρα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει: 

«Καταρχάς θέλω να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι μαζί με τους ανθρώπους που θεωρώ μέλη της ίδιας οικογένειας , της μεγάλης αθλητικής οικογένειας.

Πιστεύω ότι οι εργασίες της γενικής συνέλευσης θα ολοκληρωθούν καταλήγοντας σε συμπεράσματα και αποφάσεις προς όφελος του αθλητισμού και του αθλητικού κινήματος που όλοι μας θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Άκουσα με προσοχή τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης.ADVERTISING

Ο ΣΕΓΑΣ, αυτά τα δύσκολα δέκα χρόνια των οικονομικών περιορισμών, είναι η μοναδική ίσως  ομοσπονδία ερασιτεχνικού αθλητισμού, που κατάφερε να δείξει σημαντική εξωστρέφεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσθετους οικονομικούς πόρους  ώστε να κατακτήσει την οικονομική του αυτοτέλεια.

Οι κορυφαίες διοργανώσεις των μαραθωνίων με συμμετοχή αθλητών παγκοσμίου φήμης αλλά και  οι παράλληλες εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού, με ευρύτατη συμμετοχή, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ΣΕΓΑΣ να μπορέσει να αντέξει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις της πανδημίας, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της πραγματικής αθλητικής δραστηριότητας (αμοιβές προπονητών, παροχές αθλητών, επιστημονική υποστήριξη κλπ.), παρά την υποχρηματοδότηση, αλλά και την καθυστέρηση καταβολής των συμβατικών της υποχρεώσεων από πλευράς πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, η απερχόμενη Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ πιστώνεται απόλυτα όλη αυτή την προσπάθεια, όπως και τα αποτελέσματά της.

Για αυτούς τους λόγους, προφανώς, υπερψηφίζω τον Απολογισμό.

Φίλες και φίλοι

Στις 31 Μαρτίου έχουμε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τής νέας Προέδρου, θέση την οποία διεκδικώ με την υποψηφιότητά μου.

Οι εκλογές αυτές γίνονται στην  πιο  κρίσιμη συγκυρία για τον Ελληνικό αθλητισμό.

Δε θα περιγράψω το ζοφερό περιβάλλον, κοινωνικό και οικονομικό, ούτε θα αναλωθώ σε πιθανές καταγγελίες ή και αρνητικές αναλύσεις για τη συμπεριφορά των πολιτειακών παραγόντων απέναντι σε όλο το αθλητικό γίγνεσθαι.

Προσωπικά δε, περιφρονώ και δεν ασχολούμαι με ιταμές συμπεριφορές  παραγόντων του τύπου και , ευτυχώς , ελαχίστων ανθρώπων του αθλητισμού.

Από τη στιγμή που αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του σωματείου μου για τη θέση της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, ήξερα πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσω, αλλά είχα και πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που καλούμαι να αναλάβω.

Οι περισσότεροι από σας με γνωρίζετε.

Και με γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί ποτέ  δεν έκρυψα τις απόψεις μου και ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από σκοπιμότητες προσβλέποντας σε προσωπικό όφελος.

Έχω μάθει να πιστεύω στο δίκαιο και να το υπερασπίζομαι χωρίς συμβιβασμούς.

Και αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα για τον ελληνικό αθλητισμό, γιατί, τώρα, το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ !

Αυτός ακριβώς είναι και ο ισχυρός συνδετικός κρίκος όλων όσων συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΑΚΑΣ.

Άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, παλαιότεροι με μακρά εμπειρία στα διοικητικά του αθλητισμού, νεότεροι με επιστημονική κατάρτιση και ενεργή εμπλοκή στο αθλητικό γίγνεσθαι αλλά το κυριότερο όλοι μας με οργανική και άμεση σχέση με αθλητικά σωματεία, γιατί αυτά και τα συμφέροντά τους καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε.

Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι όλοι όσοι θα απαρτίζουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ , ανεξαρτήτως παρατάξεων , θα είμαστε έτοιμοι, να υπηρετήσουμε ενωμένοιτον πανίσχυρο εκείνο πολιτικό χώρο που προσδιορίζεται από τις οικουμενικές αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός και το αθλητικό κίνημα.

Και αυτή την ενότητα θα την υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Φίλες και φίλοι

Η νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ δεν έχει περίοδο χάριτος.

Δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι αιφνιδιάστηκε από οτιδήποτε .

Δεν υπάρχουν ούτε άλλοθι ούτε δικαιολογίες.

Το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει είναι γνωστό και την κατάσταση την οποία παραλαμβάνει την περιέγραψε λεπτομερώς η απερχόμενη Διοίκηση.

Το ζητούμενο είναι να πάρουμε το νήμα από εκεί που το αφήνει η απερχόμενη Διοίκηση και να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, εκμεταλλευόμενοι όλα τα θετικά που μας κληροδοτεί.

Αυτό απαιτεί υπεύθυνο σχεδιασμό, στιβαρό προγραμματισμό, ομοθυμία και αποφασιστικότητα.

Αυτά θα επιδιώξω από την πρώτη στιγμή, να είναι τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και είμαι βέβαιη ότι θα ανταποκριθούμε με συνέπεια όλοι μας σε αυτή την ευθύνη.

Γνωρίζουμε ότι ο ΣΕΓΑΣ, αυτή τη στιγμή, έχει έλλειμμα και ότι αυτό ήταν αναπόφευκτο, λόγω κορωνοϊού.

Όμως, η απερχόμενη Διοίκηση  έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στους κάθε είδους πιστωτές και χορηγούς, που συνεχίζουν να μας στηρίζουν, ώστε σε βάθος χρόνου ο ΣΕΓΑΣ να μπορεί να είναι και πάλι πλεονασματικός .

Ασφαλώς και μπορούμε – και πρέπει – να κάνουμε περισσότερα.

Και αυτά μπορούμε να τα κάνουμε μόνο όλοι μαζί!

Και εγώ προσωπικά, ό,τι έχω κατακτήσει μέχρι τώρα,γνώση, εμπειρία, μαχητικότητα, κοινωνικές αναφορές, διεθνείς επαφές κλπ, τα καταθέτω σήμερα στη διάθεση του ΣΕΓΑΣ.

Γιατί πάντα ήμουν πρόθυμη να επιστρέψω στην αθλητική οικογένεια όσα της οφείλω.Τώρα ήρθε η ώρα. Χρωστάω στον αθλητισμό. Δεν μου χρωστάει.

Η ενεργή μου δράση στα κοινά επί δεκαετίες, η θητεία μου στην Τοπική αυτοδιοίκηση επί 12 χρόνια, η συμμετοχή μου τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή, με έχουν εξοπλίσει με εμπειρία και γνώση, που μπορούν να συνεισφέρουν στον ΣΕΓΑΣ.

Αυτά έχω να προσφέρω, πέρα βέβαια από τη άμεση βιωματική σχέση και γνώση μου για τον αθλητισμό.

Με βάση όλα αυτά, και μετά από τις διαδικτυακές συναντήσεις που είχα σχεδόν με όλα τα σωματεία αλλά και τους αθλητές κατά την προηγούμενη περίοδο,  μπορώ να δεσμευτώ για τα κρίσιμα θέματα, που μας προβληματίζουν.

Να δεσμευτώ και να εγγυηθώ για την ασφάλεια – πρώτα από όλα – των Σωματείων, που κρατούν ακόμα ζωντανό το όραμα του αθλητισμού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και αρνούνται να παραδοθούν στη μιζέρια, παρά τις αντιξοότητες.

Θέλω να δεσμευθώ, να εγγυηθώ και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να έχουν την αναγκαία και απαραίτητη στήριξη για την ανάπτυξη της δράσης τους.

Αυτό σημαίνει επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότηση με πλήρη ανταπόκριση και της πολιτείας στις υποχρεώσεις της.

Θέλω να τονίσω ότι δεν θεωρώ και δεν είναι αντίπαλος η πολιτεία .

Έχει, όμως, συνταγματικές υποχρεώσεις για την ενίσχυση του αθλητισμού.

Και η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στον ΣΕΓΑΣ, και μάλιστα εν όψει Ολυμπιακών αγώνων, είναι τουλάχιστον προβληματική αν όχι απαράδεκτη.

Πρώτο μέλημα λοιπόν της νέας Διοίκησης είναι να αποκαταστήσει αυτή την άδικη αντιμετώπιση.

Και πιστέψτε με υπάρχουν  θεσμικοί, και  όχι μόνο, τρόποι διεκδίκησης ώστε να το πετύχουμε άμεσα.

Φίλες και φίλοι

Η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊο κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Ο ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμος να επανέλθει σε ένα πραγματικά πλήρες πρόγραμμα διοργανώσεων.

Μέχρι τότε , όμως,  μπορούμε και πρέπεινα ισχυροποιήσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον Α και Β Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Αυτή η συνεργασία είναι οξυγόνο για τα σωματεία και ισχυρό πλεονέκτημά μαςώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε και νέες αθλητικές διοργανώσεις (όμορων ΕΑΣ , περιφερειών κλπ).

Γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες που υπάρχουν και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί και θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας.

Παράλληλα είναι απαραίτητη η υλοποίηση και η εξέλιξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πρώτα αυτά που έχει ήδη δρομολογήσει η απερχόμενη Διοίκηση.

Γνωρίζω πολύ καλά και τις μεθόδους και τις διαδικασίες ώστε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να ενισχύσουμε την εικόνα και τις σχέσεις του ΣΕΓΑΣ πανευρωπαϊκά, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται .

Αναφέρθηκα περιληπτικά στις άμεσες προτεραιότητες της νέας Διοίκησης.

Θα ήθελα να προσθέσω, επιγραμματικά,στόχους σε βάθος τετραετίας:

Την ανάκτηση των εγκαταστάσεων που έχει στερηθεί τη χρήση τους  ο στίβος.

Την διεκδίκηση, με βάση τεκμηριωμένη μελέτη, κατασκευής  νέων απαραίτητων υποδομών.

Την επαναφορά των αθλητικών τάξεων ή και σχολείων.

Την πραγματική αξιοποίηση των Ελλήνων αθλητών, που είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι  των αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός.

Φίλες και φίλοι

Σε όλη την πορεία μου, από διάφορες θέσεις ευθύνης, επεδίωκα πάντα να εξαντλώ κάθε δυνατότητα δημιουργικής συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Τώρα όμως δεν έχουμεχρονικάπεριθώρια για τέτοιους προβληματισμούς.

Η συγκυρία είναι πράγματι κρίσιμη από κάθε άποψη.

Ή θα είμαστε όλοι μαζί από την αρχή ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε και θα βλάψουμε τον ελληνικό αθλητισμό.

Ας κοιτάξουμε κάθε Έλληνα αθλητή στα μάτια, από τον Ολυμπιονίκη μέχρι το μικρό παιδί, σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκεται.

Είμαι βέβαιη ότι θα καταλάβουμε ποια είναι η ευθύνη μας.

Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν, πραγματικά καμιά σημασία !

Υπάρχει μόνο το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, που έχει ανάγκη, όσο ποτέ, όλους εμάς.

Τον κόσμο του αθλητισμού.

Εγώ δηλώνω ολόψυχα παρούσα».