Σοφία-Σακοράφα:-Τα-τρία-άγνωστα-περιστατικά-που-βλέπουν-πρώτη-φορά-το-φως-της-δημοσιότητας

Ήταν γύρω στο ’70 όταν η Σοφία Σακοράφα είχε ξεκινήσει να πηγαίνει στο στάδιο των Τρικάλων για να κάνει προπονήσεις. Ακόμα καλά καλά δεν είχε επιλέξει άθλημα. Ήταν δώδεκα στα 13. Μόλις είχε τελειώσει η προπόνησή της και έκανε κρύο. Φορούσε μόνο ένα σορτσάκι και ένα φανελάκι.

Την μικρή Σοφία Σακοράφα είδε η παλιά αθλήτρια, μέλος της Εθνικής Ομάδας τότε, Παρασκευή Μιχαλίτση. Της έδωσε το πανωφόρι της, το οποίο ήταν της Εθνικής, για να μην κρυώνει.

Το πανωφόρι έγραφε στο πίσω μέρος του «Ελλάς».

Μόλις ο προπονητής είδε την μικρή Σοφία με το πανωφόρι της Εθνικής, την έπιασε από το μανίκι και είπε: «Αυτό να το φορέσεις όταν το αξίζεις». Και της το έβγαλε. Και όμως.

Αυτό το περιστατικό είναι που την πείσμωσε περισσότερο απ’ όλα και μάλιστα του το ανέφερε, πάρα πολλά χρόνια αργότερα, σε μία συνάντηση βετεράνων.

«Ίσως να είσαι η αιτία που δεν τα παράτησα ποτέ», είπε τότε η Σοφία Σακοράφα στον άνθρωπο που την είχε υποχρεώσει να βγάλει το πανωφόρι της Εθνικής κάποια χρόνια πριν.

Η Σοφία Σακοράφα είχε μεγαλώσει και είχε δοξάσει το εθνόσημο σε όλο τον πλανήτη.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Σοφίας Σακοράφα έπαιξε και ένας άνθρωπος που ίσως ποτέ κανείς να μην μάθαινε, αν η ίδια δεν επέλεγε να γνωστοποιήσει την συγκεκριμένη ιστορία. Η κυρία Βαρβάρα. Μία κυρία μεγάλης ηλικίας τότε, που ήταν η οικονόμος, καθαρίστρια του σταδίου στα Τρίκαλα. Επειδή η κα Βαρβάρα έβλεπε την μικρή τότε Σοφία Σακοράφα να προπονείται με τις ώρες μόνη στο γήπεδο ως αργά το βράδυ, συμφώνησαν και της άνοιγε το στάδιο κάθε πρωί στις πέντε, για να κάνει τότε την προπόνησή της.

Η κυρία Βαρβάρα πήγαινε εκτός ωραρίου, χωρίς περαιτέρω αμοιβή για να κάνει προπόνηση η Σοφία Σακοράφα. Δεν ζήτησε ποτέ τίποτα, απλά πίστεψε στο μικρό τότε κορίτσι. Και σίγουρα χάρηκε περισσότερο από πολλούς τις μετέπειτα επιτυχίες της.

Η τρίτη ανέκδοτη ιστορία είχε πρωταγωνιστή εκτός από την Σοφία Σακοράφα και ένα ακόμα θρυλικό όνομα του ελληνικού στίβου, τον Ηλία Μισαηλίδη.

Βρισκόμαστε πλέον στο 1973-1974. Η Σοφία Σακοράφα έχει ήδη διακρίσεις, έχει δείξει ποια είναι, αλλά επειδή οι ταγοί της αθλητικής εξουσίας εκείνης της περιόδου ήθελαν να προβάλουν μία άλλη αθλήτρια είχαν κάνει τρεις προκριματικούς για να μην βγει πρώτη η Σοφία Σακοράφα.

Η Σοφία Σακοράφα κέρδισε τους δύο όμως στον τρίτο ήρθε δεύτερη.

Κάθε φορά γίνονταν και άλλος προκριματικός ,ακριβώς για να πάει η πρώτη όταν αυτή δεν θα ήταν η Σοφία Σακοράφα. Πρώτη η Σοφία Σακοράφα, δεύτερος προκριματικός. Πρώτη πάλι η Σοφία Σακοράφα; Τρίτος προκριματικός.

Και στον τρίτο προκριματικό η μεγάλη Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήρθε δεύτερη.

Δεν θα πήγαινε στους βαλκανικούς αγώνες στην Ρουμανία.

Η αθλητική εξουσία της περιόδου εκείνης είχε πετύχει τον σκοπό της.

Τότε ήταν που παρεμβληθεί ο Ηλίας Μισαηλίδης. «Το παίρνω υπ’ ευθύνη μου εγώ και την συμπεριλαμβάνω στην αποστολή. Αυτή η κοπέλα δεν πρέπει να μείνει πίσω», είπε.

Η Σοφία Σακοράφα πήγε στους βαλκανικούς αγώνες και μάλιστα γύρισε με μετάλλιο.

Να θυμίσουμε ότι τότε ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων είχε δύο-τρεις παράγοντες μεγάλους σε ηλικίας, από αυτούς που… απέκλεισε ο κ. Αυγενάκης, ως υπερήλικες. Αυτοί οι λάτρεις του γυναικείου αθλητισμού έβαζαν από την τσέπη τους χρήματα και αιμοδοτούσαν πάνω από τη μισή Εθνική Ομάδα με αθλήτριες από τα Τρίκαλα.

Σχεδόν η μισή Εθνική Ομάδα γυναικών ήταν εκείνη την εποχή και για πολλά χρόνια αποτελούνταν από τρικαλινές αθλήτριες. Επειδή ακριβώς υπήρχαν τότε αυτοί οι παράγοντες που απέκλεισε σήμερα ο κ. Αυγενάκης με το όριο ηλικίας και το όριο των θητειών.

Πηγή: www.sportime.gr/