Στο-Συνήγορο-του-Πολίτη-προσέφυγε-κάτοικος-του-Βόλου-σε-βάρος-του-Λιμενικού-–-Τόλμησε-να-καθίσει…-σε-παγκάκι

“Την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021, και ώρα περίπου 15:00 έκανε περιπολία κατά μήκος της παραλίας πλησίον της εισόδου του επιβατικού λιμένα αξιωματικός, επικεφαλής περιπόλου τεσσάρων στελεχών. Ο Αξιωματικός δεν μου ανέφερε το όνομα ή/και το βαθμό του. Τη στιγμή εκείνη, βρισκόμουν νόμιμα στο χώρο, έχοντας βγάλει για περπάτημα τον σκύλο μου και έχοντας στείλει το προβλεπόμενο μήνυμα στο 13033, με κωδικό 6, φορούσα μάσκα και μέσα ατομικής προστασίας και είχα απόσταση πάνω από δέκα μέτρα από τον κοντινότερο περαστικό.

Ο Αξιωματικός με προσέγγισε για έλεγχο, όπως είχε το δικαίωμα, και μου ζήτησε με ιδιαίτερη αγένεια να σηκωθώ από το παγκάκι στο οποίο είχα προσωρινά καθίσει, απειλώντας με με πρόστιμο γιατί, όπως είπε, “δεν προβλέπει ο κωδικός 6 να καθόμαστε σε παγκάκι”, και ότι έπρεπε να είμαι όρθιος. Ας σημειωθεί ότι η ομάδα Αξιωματικών που αποτελούσε την περίπολο δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, καθώς δεν είχαν αποστάσεις μεταξύ τους, ούτε φορούσαν τις μάσκες με τον προβλεπόμενο τρόπο που καλύπτει στόμα και μύτη, το οποίο έκανε το ύφος της παρατήρησης ακόμα πιο αγενές. Η καθυστέρησή μου στη συμμόρφωση της προτροπής – διαταγής του Αξιωματικού τον οδήγησε να ανεβάσει την ένταση και το ύφος του, επαναλαμβάνοντας αυτό που μου είπε αρχικά, με πιο επιτακτικό ύφος.

Η ένταση που δημιουργήθηκε τράβηξε την προσοχή κάποιων άλλων περαστικών, που προσέγγισαν το σημείο, και που είδαν και άκουσαν τη στιχομυθία. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, σε κανένα σημείο δεν μου αποδείχθηκε η υπηρεσιακή ιδιότητα του Αξιωματικού, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, η τρέχουσα νομοθεσία, Δ1α/Γ.Π.οικ. 8378 ΚΥΑ, ΦΕΚ 454/Β/5-2-2021, προσδιορίζει επακριβώς ότι επιτρέπεται “Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.” (Άρθρο 3, παράγραφος 2θ). Στην ίδια Απόφαση προβλέπεται ότι οι Αξιωματικοί που επιτελούν τον έλεγχο “…Κατά τη διάρκεια των ελέγχων φέρουν και επιδεικνύουν υποχρεωτικώς την υπηρεσιακή τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο αποδεικτικό της ιδιότητάς τους.” (Άρθρο 8, παράγραφος 2). Προφανώς και αυτονόητα, στη συγκεκριμένη Απόφαση δεν αναφέρεται απαγόρευση στάσης για ξεκούραση στη σωματική άσκηση, και επομένως τέτοια δεν υφίσταται, δεν μπορεί να επιβληθεί, και κυρώσεις επί αυτής είναι άκυρες, κενές περιεχομένου και νομικά έωλες”.

Πηγή: e-thessalia.gr

The post Στο Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε κάτοικος του Βόλου σε βάρος του Λιμενικού – Τόλμησε να καθίσει… σε παγκάκι appeared first on Trikala Day.