Λίγες ώρες έμεναν για την τελευταία, μεγάλη συγκέντρωση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αθήνα – και, όταν θέλει να αποφορτιστεί πριν από μια εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής συνηθίζει να πηγαίνει για πινγκ-πονγκ. Μα χάθηκε το διάβασμα; Με την εκστρατεία, άφησε στη μέση το «Σημειώσεις εν καιρώ πολέμου» του Λουίς Σεπούλβεδα, του χιλιανού συγγραφέα που πέθανε από τον κορωνοϊό. Εκεί, στο τραπέζι του πινγκ-πονγκ, τον συνάντησαν «ΤΑ ΝΕΑ» χθες το μεσημέρι, στο γυμναστήριο που επιλέγει τα τελευταία χρόνια για τέτοιου είδους τουρνουά με τους συνεργάτες του. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ανδρουλάκης διεκδικεί την ηγεσία του κεντροαριστερού χώρου. Και αυτή τη φορά φιλοδοξεί να το καταφέρει, έχοντας ως βασικό σύνθημα την αλλαγή σελίδας και την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κόμματος.

Ποιου κόμματος, όμως, του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής; «Με το ΠΑΣΟΚ είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι διότι είναι το κόμμα μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι αποτέλεσμα μιας συμπαράταξης κομμάτων και οδήγησε σε μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων». Αρα, να βγει ο ήλιος στη βιτρίνα ή όχι; «Μπορούμε να τιμήσουμε τα σύμβολά μας, αλλά και να διατηρήσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που ήρθαν να προσφέρουν στον χώρο. Θα τα πετύχουμε και τα δύο στο συνέδριό μας, μπορούμε να τα συνδυάσουμε. Θα είναι, όμως, μια συλλογική απόφαση». Το δικό του τρίπτυχο αφορά την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία, καθώς θεωρεί πως αυτά μπορούν να δώσουν μια νέα προοπτική στην παράταξη. Ο ίδιος τονίζει πως μπορεί να προσφέρει σ’ αυτή τη βάση: «Ανανέωση στα ήθη, δεν ήμουν ποτέ φορέας του πελατειακού κράτους. Η διαδρομή μου αποδεικνύει τη νέα φιλοσοφία για την πολιτική. Ενότητα: Ημουν πάντα εδώ, στο κέντρο της παράταξης και στο περιθώριο της εξουσίας. Αυτονομία, οι απόψεις μου είναι καθαρά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας» εξηγεί.

Με αυτόν τον τρόπο, λέει, «δεν σε ρωτούν σε ποιον είσαι πιο κοντά. Πρέπει να μην μπαίνουν στον πειρασμό να ρωτήσουν». Εκείνοι, όμως, οι ψηφοφόροι και οι δημοσιογράφοι, εξακολουθούν να ρωτούν. «Ενα κόμμα που είναι σε μονοψήφια ποσοστά δεν συζητάει για συνεργασίες» απαντάει. «Οπως είναι αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι είναι και η ΝΔ. Είναι δύο πολιτικοί αντίπαλοι και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Από πάνω δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο διαλόγου με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθαρίζει για την πιθανότητα συνεργασιών. «Αν πάρουμε διψήφιο ποσοστό, ο λαός θα μας έχει στείλει μήνυμα ότι είμαστε κόμμα εξουσίας. Πρέπει να τον τιμήσουμε και να υπολογίσουμε όλα τα υπαρκτά σενάρια». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ξεχωριστό κυβερνητικό πρόγραμμα; «Με ισχυρό ποσοστό στις εκλογές της απλής αναλογικής θα κατεβάσουμε δικό μας πρωθυπουργό. Θα πάμε να εκλέξουμε πρωθυπουργό».

Ο Ανδρουλάκης πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια στην Ευρωβουλή. Η πιο δύσκολη στιγμή που βίωσε στις Βρυξέλλες ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 – και κυρίως εκείνες οι εβδομάδες πριν και μετά το δημοψήφισμα. Εκανε αποστολές σε όλο τον κόσμο, έφτασε μέχρι τη Βολιβία για να δει μια σχολική τάξη να παίζει επί μία ώρα ευρωπαϊκή μουσική, αλλά κράτησε την προφορά του – «τιμή μου και καμάρι μου η καταγωγή μου» απαντάει γελώντας. Στόχος του είναι να πάρει τα καλύτερα κομμάτια των μεγαλύτερων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη και να τα αξιοποιήσει στο ΠΑΣΟΚ. «Ο τρόπος που λειτουργεί προγραμματικά το SPD είναι πρότυπο, δουλεύουν πολύ το πρόγραμμά τους. Το κόμμα με το πιο ισχυρό δίκτυο για τον λαό είναι το πορτογαλικό. Πρέπει να το μιμηθούμε. Να ξεκινήσουμε από κάτω, να μην αιωρείται η Χαριλάου Τρικούπη πάνω από την κοινωνική πραγματικότητα». Τελικά, τι του έμαθαν οι Βρυξέλλες; «Εμαθα πως πρέπει να συνθέτεις. Επειδή εκεί κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, μαθαίνεις να μιλάς λίγο και να εργάζεσαι πολύ για τη σύνθεση. Εμαθα και τους συσχετισμούς, πώς πρέπει να τοποθετείται η Ελλάδα. Γι’ αυτό λέω πράγματα που για πολλούς θεωρούνται απόμακρα από τη σημερινή πραγματικότητα. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά».

Η κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ

Πολλοί παραξενεύτηκαν που στηρίζει την κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ. Εκείνος όμως επιμένει στη γνώμη του. «Μου κάνει εντύπωση η κριτική που δέχομαι για αυτή τη θέση. Συγκρίνουμε ασύγκριτα πράγματα – και άνθρωποι που όφειλαν να τα γνωρίζουν καλύτερα. Μιλάω για αποφάσεις απλής πλειοψηφίας στα αμυντικά θέματα, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα φορολογικά. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει σχέση με αυτά. Η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε το βέτο σε αυτούς τους τομείς για να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, χρησιμοποίησε το βέτο σε ενταξιακές διαδικασίες για τις ανατολικές χώρες – εκεί η ομοφωνία είναι κομβικής, ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Αυτό δεν αλλάζει» τονίζει. «Είναι κάτι τελείως διαφορετικό οι ενταξιακές διαδικασίες ή οι υπό ένταξη χώρες. Χάσαμε 110 δισ. από το Ταμείο Ανάπτυξης γιατί απειλούσαν με βέτο οι Ούγγροι και οι Πολωνοί. Γιατί δεν μπαίνουν κυρώσεις στην Τουρκία; Γιατί κάποιοι δεν τις θέλουν». Προειδοποιεί, μάλιστα, πως «στο κακό σενάριο, τα συνεχή βέτο θα οδηγήσουν τις ισχυρές χώρες σε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας – μπορεί δηλαδή να ισχύει ακόμα το βέτο, αλλά να μη λειτουργεί γιατί επί της ουσίας άλλος θα παίρνει τις αποφάσεις».

Δεν είναι μόνο αυτό όμως το ζήτημα για το οποίο δέχτηκε κριτική. Στο ντιμπέιτ της περασμένης Δευτέρας, ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το πώς αυτός θα επιλεγεί. «Η εκλογή του προέδρου του κόμματος θα είναι νωπή, άρα ο σεβασμός στην εκτίμησή του για το ποιος θα έχει κοινή στρατηγική μαζί του θα πρέπει να γίνει σεβαστή» λέει. «Αλλά αυτό, προφανώς, θα γίνει σε συνεννόηση με την ΚΟ. Πρέπει ωστόσο να είναι ένα πρόσωπο που θα αντικατοπτρίζει όσα έχουμε πει το προηγούμενο διάστημα, δεν το συζητώ». Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να κρίνεται τις Κυριακές που έρχονται, στο πινγκ-πονγκ όμως κέρδισε.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, οι ρυθμοί εμβολιασμού, οι πολιτικές υγείας και η δραστηριότητα του νέου Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Χρήση όλων των εργαλείων για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού

Κατά την έναρξη της συνάντησης είχαν τον παρακάτω διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλώς ήλθατε, είναι χαρά μου που σας συναντώ και πάλι στην Ελλάδα, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει την ικανότητα να μας εκπλήσσει συνεχώς. Όπως γνωρίζετε, έχουμε κινηθεί δυναμικά ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, περιλαμβανομένου του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

»Χθες στη Βουλή εξήγησα το σκεπτικό μου: όταν εξετάζουμε όλα τα δεδομένα είναι απολύτως σαφές ότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τον ιό δυσανάλογα πολύ. Κι έχουμε 500.000 Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

»Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν.

Εξετάζει τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες

»Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας. Είμαστε επίσης πρωτοπόροι στην Ευρώπη, πιστεύω, στο να ανοίξουμε τις γραμμές εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, για όλους τους πολίτες. Και ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης.

»Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

»Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη που μας προσφέρετε σε όλα τα ζητήματα, όχι μόνο όσον αφορά την πανδημία. Φυσικά πρέπει πρώτα να νικήσουμε τον Covid, ώστε να ενεργήσουμε πιο συστηματικά προκειμένου να αντιμετώπισουμε άλλα σημαντικά θέματα και να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας.

»Είναι χαρά μου, λοιπόν, που βρίσκεστε και πάλι στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη που έχετε προσφέρει στην Ελληνική Κυβέρνηση».

Πολύ καλά οργανωμένο και διαρθρωμένο το πρόγραμμα εμβολιασμού

Χανς Κλούγκε: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ που με υποδέχεστε εδώ. Θυμάμαι πολύ καλά την προηγούμενη συζήτηση που είχαμε και είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγιναν κινήσεις υπό την προσωπική σας ηγεσία, για την ανάσχεση αυτού του κύματος της πανδημίας. Έχετε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πολύ σωστά διαρθρωμένο. Όπως αναφέρατε κι εσείς, βρίσκεστε στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ενισχυτικές δόσεις. Πρόκειται για έναν από τους πέντε βασικούς σταθεροποιητές, όχι μόνο για την προστασία της υγείας, για να αποτραπεί η κατάρρευση των νοσοκομείων, αλλά και για την προστασία της οικονομίας, κάτι που πραγματικά πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

»Είδα ότι, υπό την ηγεσία σας, ο αριθμός των πολιτών 60 ετών και άνω (που προγραμματίζουν ραντεβού) ανά ημέρα δεκαπλασιάστηκε. Αν αντιλήφθηκα σωστά από αυτό που μου είπε ο Υπουργός, ο κ. Πλεύρης, πήγαν από 2.000 σε 20.000. Άρα τα μέτρα αποδίδουν. Και, ασφαλώς, εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη,

Αλληλεγγύη σε άλλες χώρες

»Επιδεικνύετε ταυτόχρονα τεράστια αλληλεγγύη προς άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, τη Γκαμπόν, τη Ρουάντα και άλλες. Εκ μέρους του ΠΟΥ, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση επειδή κάνατε αυτό που συνιστά ο ΠΟΥ. Κάνετε όλες τις ενέργειες: Χορηγείτε ενισχυτικές δόσεις αλλά επίσης διασφαλίζετε με αλληλεγγύη ότι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες λαμβάνουν εμβόλια.

»Θέλω, συνεπώς, να εκφράσω την εκτίμησή μου. Το πιο δύσκολο είναι να διανύσουμε το τελευταίο μίλι αυτής της διαδρομής. Το γνωρίζουμε αυτό. Όπως είπατε στεκόμαστε στο πλευρό σας, είμαστε μαζί.

»Ταυτόχρονα, σας συγχαίρω διότι δεν έχετε διστάσει να προωθήσετε κι άλλα ζητήματα, όπως η ποιότητα της περίθαλψης. Και είμαστε πολύ περήφανοι για το Γραφείο (του ΠΟΥ στην Αθήνα) και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αποτελέσει πραγματικά ένα κέντρο αριστείας.

Ψυχική υγεία

»Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Πλεύρη και την ομάδα του. Γνωρίζω ότι η ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών συνδυάζεται με την έμφαση στην ψυχική υγεία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας.

»Όσον αφορά στην ποιότητα της περίθαλψης, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Πλεύρη αλλά και με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Συνεργαζόμαστε για την κατάρτιση μίας πρότασης για ένα εθνικό πλαίσιο, το εθνικό πλαίσιο αναφορικά για την ποιότητα (παροχής υπηρεσιών) υγείας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κλάδο στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό που λέω πάντα είναι «ό,τι είναι μετρήσιμο, είναι υλοποιήσιμο».

»Και η Ελλάδα θα είναι η πρωτοπόρος για τον ΠΟΥ, όχι μόνο με εμπλοκή του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Διότι η πανδημία έδειξε ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πολύ σημαντική. Και σε αυτό το πρωτοποριακό εθνικό πλαίσιο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Πιο κοντά στους νέους

»Το άλλο στοιχείο στο οποίο έχουμε εστιάσει την προσπάθεια μας είναι να φέρουμε την φροντίδα της ψυχικής υγείας πιο κοντά στους νέους. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ την Υφυπουργό κα Ράπτη, η οποία τον Ιούλιο βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συμμετείχε σε συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και η Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, και Ιδρύσαμε τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό για την Ψυχική Υγεία. Επομένως, είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στη συνεργασία μαζί σας για τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας στη χώρα, αλλά και μέσω του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας για τις νοτιοανατολικές χώρες και τη λεκάνη της Μεσογείου.

Τελική έκθεση της Επιτροπής Μόντι

»Αναχωρώ απόψε για την Μπούντβα, στο Μαυροβούνιο, για τη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, για να συναντήσω τους Πρωθυπουργούς. Θα πάρω ως εφόδιο μαζί μου τη σημερινή επίσκεψη στην Ελλάδα και θα το μεταφέρω στους Πρωθυπουργούς εκεί.

»Σε πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας δώσω ένα αντίγραφο, κ. Πρωθυπουργέ, της τελικής έκθεσης της Επιτροπής Μόντι. Όπως είχα αναφέρει κατά την τελευταία συνάντησή μας έχω συγκροτήσει την Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με στόχο να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών, υπό το πρίσμα της πανδημίας, προκειμένου να αποτρέψουμε παρόμοια καταστροφικά γεγονότα στο μέλλον.

Νέα στρατηγική για την υγεία

»Πρόεδρος ήταν ο καθηγητής Μάριο Μόντι και συμμετείχαν 18 επίτροποι υψηλού επιπέδου. Τώρα πια έχουμε μια νέα στρατηγική για την υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την περιοχή. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου στο πρόσωπο του επικεφαλής επιστημονικού συντονιστή, καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος ήταν μαζί μου από την αρχή αυτής της πρωτοβουλίας και πραγματικά έχει καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια.

»Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να συνεργαστούμε μαζί σας, κ. Πρωθυπουργέ, για θέματα που αφορούν την ποιότητα της περίθαλψης, την ψυχική υγεία των παιδιών. Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση με τον Υπουργό και συνειδητοποιήσαμε αμέσως πως υπάρχει πολύ καλή χημεία ανάμεσά μας. Και νομίζω πως έχουμε τις ίδιες μεγάλες προσδοκίες.

»Επομένως, με αυτή την έννοια, η στήριξη σας είναι πολύ σημαντική. Σας ευχαριστώ.

Αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής ο Πλεύρης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε μια εξαιρετική νέα ομάδα στο Υπουργείο Υγείας η οποία συνεχίζει και προσθέτει στην πολύ καλή δουλειά που γινόταν προηγουμένως. Έχουμε ένα πολύ ωραίο «μείγμα». Ο Υπουργός κ. Πλεύρης είναι ένας αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεισφέρει και πέρα ​​από την πανδημία και να την αξιοποιήσει μάλιστα ως μια αφορμή για την υλοποίηση σημαντικών αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εστιάζοντας πάντα στο θέμα της ποιότητας της περίθαλψης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών. Και φυσικά, η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Γκάγκα ήταν και εξακολουθεί να είναι στα χαρακώματα στον αγώνα κατά κορονοϊού. Επομένως, πιστεύω ότι εισφέρει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά την επανεξέταση της οργάνωσης των νοσοκομείων μας, όπου θα πρέπει επίσης να κάνουμε πολλή δουλειά.

»Συζητήσαμε την προηγούμενη φορά την έμφαση που δίνω στον τομέα της ψυχικής υγείας και η Υφυπουργός κα Ράπτη έχει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση αυτής της ατζέντας, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων. Θα πρέπει να διαθέσουμε κεφάλαια για αυτές τις πρωτοβουλίες και να δοθεί η απαραίτητη δημόσια προσοχή. Αρχικά, με στόχο να αντιμετωπίσουμε το στίγμα που είναι συνυφασμένο με την ψυχική υγεία, το οποίο κάποιες φορές συνιστά και το μεγαλύτερο βάρος για τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους, τη στιγμή που δίνουν τη μάχη με μια, ουσιαστικά, άλλης μορφής, ασθένεια. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να δούμε αυτό το ζήτημα.

»Μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ».

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για τις Υπηρεσίες Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, Ζοάο Μπρέντα, και ο ειδικός σύμβουλος πολιτικής του ΠΟΥ στη Ρωσία, Παύλος Θεοδωράκης.

Σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη.

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση κοινωνικού περιεχομένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Μέσα στο μήνα θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μετά και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας χθες Τετάρτη στη Βουλή, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 250 ευρώ προσαυξημένα κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος του νοικοκυριού τους.

Αφορολόγητα και ακατάσχετα

Τα ποσά θα καταβληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρέη του δικαιούχου.

Για την προσαύξηση στο διπλάσιο της μηνιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι πληρωμές θα γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου.

Εντός Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η έκτακτη ενίσχυση των 100.000 υγειονομικών και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο στο επόμενο διάστημα είτε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πέραν των 60άρηδων και άνω, είτε ακόμα και να γίνει καθολικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο με δεδομένες τις σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, αλλά και του ανάλογου προσανατολισμού της Αυστρίας και της Γερμανίας ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη και κατάληξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στην τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021 και την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα, σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για το μήνα Δεκέμβριο 2021, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25.

«Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Στην τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε δημόσιες δομές, την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε ασθενείς με HIV και ηπατίτιδα Β, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

«Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25.

«Όχι» ψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Επίθεση στη Κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εξαπέλυσε σήμερα Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με αφορμή την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τις ηλικίες άνω των 60 που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτηση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και την τροπολογία τους τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και είπε: «η μεγαλύτερη σας αποτυχία είναι ότι με βάση επίσημα στοιχεία του κ. Τσιόδρα που ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από αρχή της πανδημίας που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 701! Στις 7/11 οι νεκροί είναι 1.047! Δηλαδή από τις 10/10 μέχρι τις 7/11 πέθαναν δυστυχώς 346 πλήρως εμβολιασμένοι! Πόσοι πέθαναν ακριβώς το ίδιο διάστημα συνολικά στη χώρα; 1.118! Τι ποσοστό είναι οι 346 στους 118; Αυτό είναι η επιτυχία σας;».

Η απάντηση Πλεύρη και το ξέσπασμα Πολάκη

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Θάνος Πλεύρης λέγοντας ότι δεν είναι σωστό το μήνυμα που εκπέμπεται με αυτή την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την εκρηκτική αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος μίλησε για καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. «Δεν θα μας μιλήσετε εσείς για επιστήμη. Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους εγώ στην ζωή μου. Τι ποσοστό είναι αυτό από τα επίσημα στοιχεία», είπε.

Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Τώρα που μιλάμε στις λίστες ΜΕΘ βρίσκονται διασωληνωμένοι και ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ 136 ασθενείς. Σήμερα εμφανίζουμε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από covid μεταξύ των προηγμένων χωρών της ΕΕ», είπε.

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Δείτε live την ομιλία

Για «τιμωρητική, βάρβαρη, πινοσετικής έμπνευσης πολιτική επιλογή» έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερθείς στο μέτρο που εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών με ποινή προστίμου.

«Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και σε οικονομική εξόντωση, ειδικά τους ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων», ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας τέτοιος τρόπος αυτός που θα μας οδηγήσει στην ανοσία του γενικού πληθυσμού», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση αντί να δώσει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αντί να κάνει μια σοβαρή, επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ -αυτή τη στιγμή 142 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ-, αντί να στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα, αντί να μειώσει τους μαθητές ανά τάξη, αντί να δώσει δωρεάν τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αντί να ενισχύσει τα μέσα μεταφοράς, επιλέγει αυτό το τιμωρητικό, βάναυσο μέτρο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει έτσι ότι είναι μια παραδοσιακή, παλαιάς κοπής, κάκιστη εκδοχή της Δεξιάς», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης, είναι πλέον εγκληματικά επικίνδυνος για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία»

Σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στις ευθύνες της ίδιας της κοινωνίας, τόνισε ότι «σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχει αφήσει κανέναν που να μην του έχει φορτώσει την ευθύνη, εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό».

«Τη μία φταίνε οι νέοι, την άλλη οι ηλικιωμένοι, την τρίτη φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το σύνολο της αντιπολίτευσης που δεν τον στηρίζει, όλο αυτό δείχνει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχει πλέον καταρρεύσει αυτή η άθλια επικοινωνιακή προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το καλοκαίρι του ’20 μας έλεγε ότι νίκησε τον κοροναϊό, πριν από μερικούς μήνες μας μίλαγε για το τελευταίο μίλι και τον τελευταίο μήνα η χώρα έχει τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Και παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να αυτοθαυμάζεται, ο κυνισμός του δεν έχει όρια», πρόσθεσε.

Το υγειονομικό προσωπικό έχει κυριολεκτικά φτάσει στα όριά του

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, επισήμανε ότι «πέρα από το ζήτημα με τις ΜΕΘ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες ασθενείς νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την πρέπουσα φροντίδα».

«Κι αυτό γιατί όχι απλώς δεν υπάρχουν οι υποδομές, αλλά και γιατί -μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας- το υγειονομικό προσωπικό έχει κυριολεκτικά φτάσει στα όριά του. Δεν έχουν πάρει άδειες εδώ και δύο χρόνια, υπάρχει τεράστια υποστελέχωση των νοσοκομείων», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ακυρώνονται τα έκτακτα χειρουργεία διότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για να καλύψουν τις ανάγκες ενώ ακυρώνεται και το 80% των τακτικών χειρουργείων», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «από όλα αυτά κάποιοι θησαυρίζουν».

«Είναι οι ιδιωτικές κλινικές που η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει. Είναι πολιτική επιλογή Μητσοτάκη να δημιουργηθούν ροές από το ΕΣΥ προς την ιδιωτική υγεία, για να θησαυρίσουν κάποιοι ελάχιστοι κλινικάρχες και κάποια funds που διαχειρίζονται τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκε στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πλήρη ένταξη στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και να δώσει τη δυνατότητα αναδοχής σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον HIV ή από ηπατίτιδα Β και ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, στο πλαίσιο της πολιτικής για άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών και για τη διευκόλυνση της θεραπείας τους.

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν αναγκαίο και υπογράμμισε ότι αυτή η λέξη είναι πιο δυνατή από τη λέξη υποχρεωτικός. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέτρο αυτό έρχεται και εν όψει των επιπτώσεων της παραλλαγής Όμικρον.

Έκανε λόγο για αναλογικότητα του μέτρου, αλλά για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον απασχόλησε πολύ αυτή η απόφαση, καθώς είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός.

Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά αργότερα να φανώ υγειονομικά σωστός, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδυσώπητα τα δεδομένα

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».

Γιατί τώρα, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τον τελευταίο μήνα μόλις 70 χιλιάδες από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μέτρο είναι αναλογικό. Για τα 100 ευρώ ως πρόστιμο σημείωσε ότι μόνο αυτό προσδίδει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. Είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία για την αρρώστια και τον πόνο, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την τρίτη δόση

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ τόνισε ότι πρώτη η χώρα μας άνοιξε την τρίτη, αναμνηστική δόση σε όλους. Αν μπορούμε, μάλιστα, να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε την τρίτη δόση και στους τέσσερις μήνες, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι δράσεις μας πρέπει να είναι αναλογικές. «Δεν γεμίζουν από στρατιωτικούς και αστυνομικούς οι ΜΕΘ, από ηλικιωμένους γεμίζουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την εκστρατεία πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Αυτή μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα. 83% άνω των 60 ετών πείστηκαν. Το 17% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς» συμπλήρωσε. 

Για τη συνταγματικότητα του μέτρου

«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

Μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 μετά τις ανακοινώσεις

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι από την ώρα που ανακοινώθηκε το μέτρο, έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών. «Τους ευχαριστώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάμε καλά, αλλά χρειάζεται να πάμε καλύτερα για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην πανδημία. Έπεσαν έξω οι προβλέψεις των ειδικών για το τείχος ανοσίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν φτάνει το 70%, σημείωσε.

Η πολιτική που ακολουθώ σώζει ζωές ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα ακούσω κάθε πρόταση, αλλά όχι προτάσεις-φωτοβολίδες όπως η προαιρετική υποχρεωτικότητα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ο Παύλος Πολάκης «έκλεισε το μάτι» στους αντιεμβολιαστές στην τοποθέτησή του και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πατάει σε δύο βάρκες».

Θέλουμε μια κοινωνία που θα προχωρά, συμπεριλαμβάνοντας και τα πιο διστακτικά της τμήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε μετά από σχεδόν δύο χρόνια να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία μικροπολιτικού συμφέροντος;», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλουμε ένα μέτρο αποτελεσματικό, ένα μέτρο προτροπής, είπε στη συνέχεια. «Θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας όταν δεν θα έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τελειώνοντας την ομιλία του.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκου αναφερόμενος στο κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων τόνισε:

«Ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με ενημέρωσε για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή δυστυχώς επίορκων αστυνομικών.

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο ζήτησα διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί.

Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας.

Και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών.

Είμαστε απέναντι σε αστυνομικούς, που αποδεικνύονται επίορκοι. Ζήτησα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μόνο έτσι, θα νιώσουν οι πολίτες ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ενάντια στο έγκλημα όπου και αν βρίσκεται αυτό, για το καλό των πολιτών και της Δημοκρατίας μας.

Παρατήρηση στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να φορέσει τη μάσκα του έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του έβγαλε τη μάσκα για να μιλήσει.

«Τη μάσκα σας κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «συγγνώμη κύριε πρόεδρε, αλλά έχω απόσταση τρία μέτρα».

«Το καταλαβαίνω αλλά ο συνάδελφος από το ΚΙΝΑΛ ήταν έντρομος» απάντησε ο  πρόεδρος της Βουλής με τον κ. Τσίπρα να απαντά «ελπίζω για το σωστό λόγο» χαρίζοντας στιγμές γέλιου στους βουλευτές που βρίσκονταν στα έδρανα εκείνη την ώρα.

Δείτε το περιστατικό