«Η εφαρμογή, από σήμερα 5/8, ρήτρας που βασίζεται στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία και θα μεταφέρει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές (οικιακούς, επιχειρήσεις, αγρότες), η συνεχιζόμενη αρνητική πρωτιά της ακριβότερης χονδρικής τιμής στην Ευρώπη και οι κίνδυνοι επάρκειας που αναδείχθηκαν τις μέρες του ακραίου καύσωνα, αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, αλλά και τις αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας πως «τελικά, το μόνο σίγουρο με αυτήν την κυβέρνηση είναι τα χαράτσια και οι αυξήσεις».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι στην αγορά ενέργειας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Και κάνει λόγο για «αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών το 2020 & 2021, απορρύθμιση της αγοράς, υποτίμηση του ρόλου της Πολιτείας, απουσία εργαλείων παρακολούθησης και εποπτείας, μεγάλα λόγια για την απελευθέρωση της αγοράς», που μας οδήγησαν, όπως προσθέτει, «στο να έχει για πολλές ημέρες η Ελλάδα την υψηλότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Με βάση τη σημερινή τιμή τής προημερήσιας αγοράς, είμαστε οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο κ. Φάμελλος, αναφέροντας πως στην Ελλάδα είναι «32 ευρώ πιο ακριβή η μεγαβατώρα από τη γειτονική διασυνδεδεμένη Βουλγαρία και 60 ευρώ από την Ιταλία», ενώ τονίζει πως όλες αυτές οι αυξήσεις θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. «Αυτό είναι το καλοκαιρινό δώρο της ΝΔ στους καταναλωτές», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, «σε συνεντεύξεις του παραδέχεται πλέον κυνικά και προκλητικά την εκτόξευση των τιμών και επικαλείται και πάλι την ‘ατομική ευθύνη’ των καταναλωτών. Να βρουν δηλαδή ένα κατάλληλο εμπορικό πακέτο προκειμένου να έχουν μικρότερη χρέωση. Αποκρύπτει όμως ότι η Πολιτεία έχει την ευθύνη και τα θεσμικά εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ρεύματος που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα που ήδη παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Και τονίζει πως  η ευθύνη εκτίναξης της ακρίβειας ρεύματος «ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη διοίκηση της ΔΕΗ».

Προσθέτει πως, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, «η κυβέρνηση δεν στήριξε επαρκώς την πρόσβαση των ευάλωτων νοικοκυριών στο αγαθό της ενέργειας, δεν έβαλε φρένο στις ρευματοκοπές σε πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν δέχτηκε δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε όσους και όσες πλήττονται από την πανδημία».

Ο Σ. Φάμελλος καταλήγει, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ «δεν επιλέγει μια πράσινη μετάβαση για όλη την κοινωνία. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση λίγων συμφερόντων εις βάρος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Για αυτό και το μόνο που δημιουργεί είναι επιβαρύνσεις και αδιέξοδα».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του είχε ο Νίκος Δένδιας όπου του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην μάχη που δίνει η χώρα μας με τις πυρκαγιές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρα του να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας ενώ συναντήθηκε και με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα.

«Σε συνέχεια της προ μηνός επίσκεψής του σε Κίεβο & Οδησσό, ο ΥΠΕΞ  Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ουκρανίας S. Shutenko – Στο επίκεντρο οι προοπτικές ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο και  Μ.Θάλασσα. Ο Πρέσβης εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ουκρανίας για τις πυρκαγιές» γνωστοποιείται από το υπουργείο Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας επικοινώνησε σήμερα με το Νίκο Δένδια για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ετοιμότητα της Κροατίας να παράσχει βοήθεια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές φωτιές και την πεποίθηση ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον έλεγχο της κατάστασης θα στεφθούν από επιτυχία.

«Η χώρα βιώνει μια τεράστια καταστροφή. Και οικολογική καταστροφή, αλλά για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απειλείται η περιουσία τους, βιώνουν ένα δράμα και πρέπει να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Ροβιές της βόρειας Εύβοιας, όπου περιοδεύει στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για έλλειψη εναέριων μέσων από την στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, άμεση εξαγγελία αποζημιώσεων για όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, ώστε, όπως είπε, να μη δούμε εκεί που υπήρχαν δάση να ξεφυτρώνουν σύντομα επενδύσεις real estate.

«Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση».

Ζήτησε δε «απ’ αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια».

Τόνισε ότι είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν αυτή είναι, να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα όταν η καταστροφή είναι γύρω σου».

Με τη δήλωσή του μετά από αυτοψία στις Ροβιές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι πρέπει να ειπωθεί τούτη την ώρα η αλήθεια:

«Δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού».

Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση. «Να μην προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε την εικόνα, η οποία είναι πάρα πολύ αρνητική» τόνισε, σημειώνοντας πως «η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, από εδώ και στο εξής θα είναι σύνηθες», καθώς «οι ειδικοί μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν».

«Με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα» πρόσθεσε και σημείωσε πως αναρωτιέται «με τρόμο» τι θα γινόταν εάν φυσούσαν άνεμοι έως 8 μποφόρ.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί πρωτίστως», είπε, προσθέτοντας ότι «όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή».

«Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι άκουσε πολλά παράπονα από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ότι δεν υπήρχαν επαρκή μέσα πυρόσβεσης, ούτε επίγεια ούτε εναέρια».

Δήμαρχος Αιδηψού: Δυστυχώς, δεν υπήρχε προσπάθεια κατάσβεσης από αέρος

Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά πριν τρεις μέρες στη βόρεια Εύβοια κατήγγειλαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού και ο Δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την άφιξή του λίγο πριν τις 12 στις πληγείσες περιοχές, όπου η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας κάψει πάρα πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Λίμνης Μαντουδίου, κ. Τσαμπουρνιώτη στις καμμένες εκτάσεις στις Ροβιές, ο τελευταίος έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως «θεωρώ ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρόλο της».

Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου εάν δεν «πιαστεί» σήμερα η φωτιά, όπως η Αγία Άννα, που μαζί με τους τουρίστες έχουν 20.000 κόσμο.

«Με το ρυθμό που πάνε αυτοί κ. Τσίπρα, στη Σκύρο θα πάει η φωτιά» σχολίασε κάτοικος.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο δημαρχείο Λίμνης Μαντουδίου με τον Δήμαρχο, ο κ. Τσαμπουρνιώτης σημείωσε πως «είναι γεγονός πως έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στο πεδίο ευθύνης της Πυροσβεστικής» και πως «θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα», τονίζοντας πως «αεροσκάφη ήρθαν αργά και λίγα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Αποστόλου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, συμπλήρωσε πως «δεν ανταποκρίθηκαν να στείλουν εναέριες δυνάμεις», προσθέτοντας πως «δεν θα βρείτε ούτε έναν άνθρωπο να σας πει το αντίθετο».

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Αιδηψού – Ιστιαίας, σε σχετική ερώτηση εάν «υπήρξε συνδρομή από εναέρια μέσα πυρόσβεσης τις κρίσιμες ώρες που ξεκίνησε η φωτιά», ο Δήμαρχος Αιδηψού, κ. Κοντζιάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα». «Καθόλου;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. «Εκεί που βρισκόμουν εγώ, στα όρια των δύο δήμων», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «γιατί η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούσα να έχω εικόνα για όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν παρούσες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, απλά προσπαθούσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Αιδηψού, κ. Δανίκας, κατά την άφιξη του κ. Τσίπρα στην Αιδηψώ περιέγραψε πώς έγινε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 85 κατοίκων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και 6 μικρά παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο σε παραλία στις Ροβιές για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική οργάνωση της Εύβοιας είναι ο πολίτης που εμφανίστηκε χτες να βρίζει χυδαία τον πρωθυπουργό στον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ φέρνοντας σε αμηχανία τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα το video αυτό έγινε viral στο διαδίκτυο ενώ η βρισιά «Μητσοτάκη γ@μιέσ@ι» έγινε και hashtag στο twitter.

Συγκεκριμένα σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο εν λόγω κύριος προσέγγισε το μικρόφωνο και μιλώντας για την έλλειψη πυροσβεστικών και ενάεριων μέσων στις Ροβιές Ευβοίας ανέφερε: «Πήγαν όλα τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να σώσουν την Βαρυμπόμπη. Δεν έσωσαν ούτε τη Βαρυμπόμπη ούτε εμάς. Είναι διπλά ανίκανοι λοιπόν!».

Και συνέχισε λέγοντας «Μητσοτάκη γ@μιέσ@ι, ρε μ@λ@κ@!».

Στην ιστοσελίδα της «Ομάδας Αλήθειας» σε σχετικό άρθρο με τίτλο «βαμμένος Συριζαίος τελικά ο «αγανακτισμένος» που έβρισε τον Μητσοτάκη» αναφέρεται ότι «τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με έναν «αυθόρμητο», «αγανακτισμένο» πολίτη στην Εύβοια να βρίζει τον Πρωθυπουργό».

Στο άρθρο αυτό της «Ομάδας Αλήθειας» επισημαίνεται ότι «απ’ ο,τι φαίνεται όμως τελικά, μόνο αυθόρμητη δεν ήταν η αντίδραση του συγκεκριμένου» παραθέτοντας δύο αναρτήσεις από το twitter προς τεκμηρίωσης της καταγγελίας από την «Ομάδα Αλήθειας».

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως αν οργανωμένος νεοδημοκράτης είχε υβρίσει τον Αλέξη Τσίπρα θα είχε διαγραφεί την επόμενη στιγμή και πρόσθεσε: «Στον Σύριζα τον έκαναν και hashtag. Αυτή είναι η διαφορά μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό!».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη έχει ως εξής:

«Η Χώρα μας, όπως ολόκληρη η Μεσόγειος αυτή την στιγμή, φλέγεται. Οι δυνάμεις του Κράτους επιχειρούν με όσα μέσα έχουν και φυσικά καταστροφές μεγάλες και θυμός και λύπη θα υπάρξουν. Αλλά ότι ένα κόμμα θα έκανε εκστρατεία με βρισιές κατά του Πρωθυπουργού αυτό είναι αδιανόητο! Πάτος.

»Περιττό να τονίσω ότι εάν ένας οργανωμένος Νεοδημοκράτης είχε υβρίσει τον Αλέξη Τσίπρα έτσι χυδαία και δημόσια, την επομένη στιγμή θα ήταν εκτός κόμματος. Αμέσως χωρίς αναστολές. Στον Σύριζα τον έκαναν και hashtag. Αυτή είναι η διαφορά μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό!».

Ενημέρωση για τις πυρκαγιές ζήτησε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία επικοινώνησε μαζί του σήμερα.

Συγκεκριμένα, η κα Γεννηματά ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την εικόνα που εμφανίζουν τα πύρινα μέτωπα σήμερα, ανά την επικράτεια.

Επίσης κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε σήμερα στη Βόρεια Εύβοια και στο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Κεχριές, ενώ χτες είχε προηγηθεί η επίσκεψη κλιμακίων του ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα και στην Βαρυμπόμπη με επικεφαλής την ίδια τη Φώφη Γεννηματά.

«Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, βρέθηκε στην Βόρεια Εύβοια και στο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Κεχριές. Επίσης, η Φώφη Γεννηματά
επικοινώνησε, σήμερα, με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση των πυρκαγιών σε όλη την χώρα» αναφέρεται στον επίσημο λογιαριασμό του ΚΙΝΑΛ στο twitter.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις από την Ηλεία όπου βρίσκεται για αυτοψία.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους αντρες της πυροσβεστικής αλλά και τους πολίτες της Ηλείας που αγωνίστηκαν για να περιορίσουν τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ευχαριστώ και σε όσους έδωσαν μάχη να προστατευτεί ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας».

«Η μάχη συνεχίζεται» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκης καθώς όπως ανέφερε παραμένουν ενεργά μέτωπα στην Ηλεία.

«Περιμένουμε μια δύσκολη μέρα αύριο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

«Καταλαβαίνω το θυμό την οργή και την αγανάκτηση όσων πολιτών είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει τα περισσότερα κατά κεφαλήν πυροσβεστικά και εναέρια μέσα, «δυστυχώς είναι αδύνατο τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία της χώρας».

Η διαθεσή των πυροσβεστικών και εναέριων μέσων γίνεται με βάση ορθολογικά κριτήρια και το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να τονίσω επίσης πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις» επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν συνεργαστούν οι κάτοικοι με τις αρμόδιες αρχές και υπογράμμισε ότι οι εκκενώσεις «γίνοται για το καλό, για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δεν παρέλλειψε να τονίσει πως όταν θα έρθει η ώρα και θα έρθει σύντομα η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν.

Έχουμε ήδη ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις αποζημιώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν και αυτοί για τη σοδειά τους και τα καταστραμμένα δέντρα».

«Είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημιώση των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη διαχείριση των καταστροφών από τον Ιανό.

Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργή εμπλοκή του Στρατού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Ηλεία, όπου είχε ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της φωτιάς.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.

«Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.

Νέο προκλητικό δημοσίευμα, από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης,  την οποία -κατά τη συνήθη τακτική- χαρακτηρίζει ως «τουρκική».

Υπό τον τίτλο: «Το μόνο έγκλημά τους είναι πως πρόκειται για Τούρκους στην Ελλάδα. Η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, παρουσιάζει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως «διωκόμενη» από τις ελληνικές Αρχές, εξαιτίας της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας 12 μειονοτικών σχολείων, λόγω έλλειψης μαθητών.

«Με τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει στο εκπαιδευτικό σύστημα στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα, μειώνει την ποιότητα εκπαίδευσης των Τούρκων μαθητών. Κλείνει σχολεία και ενώσεις, δημιουργεί ανισότητα στην πολιτική εκπροσώπηση και τη δημόσια απασχόληση, θέτει διάφορα εμπόδια για να αποτρέψει τους ανθρώπους να γίνουν οικονομικά ισχυρότεροι και το πιο σημαντικό, αναγκάζει τη μειονότητα να αρνηθεί την εθνική της ταυτότητα. Είναι αδύνατο να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα» υποστηρίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στη «Συνθήκη της Λωζάνης» – που ωστόσο ορίζει τη μειονότητα στη Θράκη ως μουσουλμανική και όχι ως τουρκική.

Το φιλοκυβερνητικό τουρκικό μέσο κατηγορεί την Ελλάδα πως από το 2011 έκλεισε 65 μειονοτικά σχολεία στη Θράκη, ενώ  κάνει αναφορά και στον εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της μειονότητας, Αχμέτ Σαδίκ, συνοδεύοντας την εικόνα του με τη σημαία της λεγόμενης «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης». Μιλώντας για «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης, το δημοσίευμα, παρουσιάζει τον Σαδίκ, ως «εθνικό ήρωα»,  και χαρακτηρίζει «ύποπτο» τον θάνατό του το 1995.

Στη βόρεια Εύβοια όπου εξακολουθεί να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα, μεταβαίνει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

Στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στην Ηλεία αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, δόθηκε ολονύχτια μάχη για να μην πάει η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο και στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας. Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη.

«Πεζοπόρα τμήματα είναι μέσα στη φωτιά και προσπαθούν να την οριοθετήσουν και να την περιορίσουν. Επιχειρούν και εναέρια μέσα, έχουμε όμως και άλλα μέτωπα. Θα δώσουμε μάχη όλη την ημέρα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στο σημείο υπήρξαν «δύσκολες, ειδικές συνθήκες που δεν συναντάμε συχνά αλλά υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κρίσεων».

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους πυροσβέστες και εξέφρασε την ελπίδα του να ξεπεράσουμε αυτό το κακό και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και το περιβάλλον.

H κατάσταση στην Ηλεία

H μάχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη με την εικόνα να είναι καλύτερη αλλά δίνεται μάχη ώστε να προλάβει να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά πριν ενισχυθούν οι άνεμοι.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Επιστροφή στην εργασία σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με το μοντέλο των εκπαιδευτικών, δηλαδή είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με (τουλάχιστον) δύο εργαστηριακά τεστ, rapid ή ακόμα και PCR, την εβδομάδα, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ταυτόχρονα ανοίγει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε νέες «ευαίσθητες» κατηγορίες δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, χωρίς προς το παρόν κλειδωμένες αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται μετά το καλοκαίρι σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας και τα ποσοστά της «Ελευθερίας».

Αυτή τη στιγμή ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή του σχεδίου επέκτασης σε όλους τους εργαζομένους του μέτρου που εξαγγέλθηκε για τους εκπαιδευτικούς, με ειλημμένη την απόφαση του Μαξίμου να εντείνει την πίεση στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων. Κυβέρνηση και επιστήμονες επιμένουν άλλωστε στις προειδοποιήσεις για «πανδημία των ανεμβολίαστων» και στις εκκλήσεις τους για εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών πριν από την είσοδο στο φθινόπωρο. Εξού και τις επόμενες εβδομάδες και ιδίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αυξήσει (μέσω κινητών ομάδων κ.λπ.) τους ρυθμούς εμβολιασμού, που είναι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλοί, μέχρι να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο.

«Θα είμαστε αυστηροί» διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε», ενώ συνεργάτες του σχολιάζουν ότι «περνάμε πια σε νέα φάση», πιστοποιώντας συνολική αλλαγή στην οπτική του Μαξίμου για τη διαχείριση της επόμενης περιόδου. Αυτή η νέα φάση περιλαμβάνει, κατά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ανοιχτές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, Covid free κλειστούς χώρους και ελεύθερη είσοδο για τους εμβολιασμένους παντού. Και δεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ούτε την κάλυψη του κόστους των rapid και PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους ούτε το εργαλείο των self tests από το κράτος. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος των αποφάσεων για τα φθινοπωρινά «πρωτόκολλα» θα κλειδώσουν εντός του Αυγούστου, έπειτα από προτάσεις της επιτροπής των ειδικών.

 

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για είσοδο στους χώρους εργασίας και στη διασκέδαση μόνο με… εμβόλιο ή εργαστηριακό έλεγχο τελευταίου 48ώρου. Εγκυρες πηγές σημειώνουν ότι παραμένει υπό επεξεργασία ο συνδυασμός των μέτρων για εστιατόρια, καφέ, σουπερμάρκετ και λιανεμπόριο. Γι’ αυτά είναι πιθανό να προκριθεί διαφορετικό μοντέλο. Ηδη πάντως επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί ένα πρωτόκολλο σταθερού ελέγχου και για τους πελάτες σε λιανεμπόριο, ακόμα και στις αγορές πρώτης ανάγκης. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του καθηγητή και μέλους της επιτροπής ειδικών Χαράλαμπου Γώγου ότι «δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε δεξιά και αριστερά, θα πρέπει, λοιπόν, να μπούμε σε διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας».

 

Αυστηρά πρωτόκολλα και προτεραιότητα στους εμβολιασμένους προανήγγειλε (Παραπολιτικά 90,1) και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε καθοριστικό παράγοντα την πορεία της πανδημίας για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες. «Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα είναι ο εξής: Η υποχρέωση του εμβολιασμού επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχει μια διακινδύνευση της υγείας του ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με τον μη εμβολιασμένο» είπε (ΑΝΤ1) ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ποινές στην εργασία αλλά απομάκρυνση από τον χώρο δουλειάς με αναστολή της εργασιακής σχέσης επ’ αόριστον όπως έχει αποφασιστεί για τους απασχολούμενους σε δομές υγείας και πρόνοιας που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί και αυτά τα δεδομένα, με έκδηλη την ανησυχία τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κυβέρνηση αφενός για τους αργούς ρυθμούς της «Ελευθερίας», αφετέρου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από το τέλος του Αυγούστου με την επιστροφή των εκδρομέων στα σπίτια τους. «Μην αφήνετε για αργότερα τον εμβολιασμό» είναι το σταθερό μήνυμα των επιστημόνων προς τη νεολαία και τις μεγαλύτρες (ευάλωτες στη βαριά νόσηση) ηλικίες, ενώ το ίδιο διαμηνύει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος για τα παιδιά 12-17 ετών. Μάλιστα κατά την εκτίμησή του, οι μεγαλύτερες προκλήσεις θα προκύψουν πιο βαθιά μέσα στο φθινόπωρο – «το πρόβλημα θα υπάρξει τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου», όπως λέει.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ επικοινώνησε απόψε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και την ελπίδα η κατάσταση να τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο και οι απώλειες να περιοριστούν μόνο σε υλικές ζημιές.

Την ενημέρωσε, επίσης, για τη βοήθεια που η χώρα του έχει ήδη διαθέσει για την κατάσβεση. Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά τον Ισραηλινό ομόλογό της για τη στήριξη και την παροχή βοήθειας.