Στους 22,9 βαθμούς Κελσίου έφτασε σήμερα το θερμόμετρο στα Τρίκαλα, θερμοκρασία από τις υψηλότερες που καταγράφηκαν κατά την σημερινή ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η Τρίτη 13 Απριλίου ήταν από τις πιο ζεστές ημέρες μέχρι σήμερα, με τα Τρίκαλα να συγκαταλέγονται στις 8 πόλεις με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.   

trikalaenimerosi.gr με πληροφορίες από meteo.gr 

Σε 4.033 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σήμερα Τρίτη 13 Απριλίου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 93 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 802 ασθενείς. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων για το 2021, καθώς και για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων από την έναρξη της πανδημίας.

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα την αρνητική πρωτιά της κατανομής των κρουσμάτων κατακτά η Αττική, η οποία συγκεντρώνει τα μισά κρούσματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 1.812 κρούσματα, ενώ στη συμπρωτεύουσα 554.

Στα Τρίκαλα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού για την Τρίτη 13 Απριλίου έχει ως εξής:

    ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 26
    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 192
    ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 30
    ΑΡΚΑΔΙΑΣ 25
    ΑΡΤΑΣ 5
    ΑΧΑΪΑΣ 95
    ΒΟΙΩΤΙΑΣ 44
    ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 210
    ΓΡΕΒΕΝΩΝ 11
    ΔΡΑΜΑΣ 18
    ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 172
    ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 219
    ΕΒΡΟΥ 34
    ΕΥΒΟΙΑΣ 51
    ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 6
    ΖΑΚΥΝΘΟΥ 12
    ΗΛΕΙΑΣ 31
    ΗΜΑΘΙΑΣ 17
    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 93
    ΘΑΣΟΥ 7
    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 554
    ΘΗΡΑΣ 2
    ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 31
    ΚΑΒΑΛΑΣ 53
    ΚΑΛΥΜΝΟΥ 15
    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 26
    ΚΑΡΠΑΘΟΥ 4
    ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 25
    ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 559
    ΚΕΡΚΥΡΑΣ 11
    ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
    ΚΙΛΚΙΣ 47
    ΚΟΖΑΝΗΣ 112
    ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 41
    ΚΩ 11
    ΛΑΚΩΝΙΑΣ 11
    ΛΑΡΙΣΑΣ 139
    ΛΑΣΙΘΙΟΥ 18
    ΛΕΣΒΟΥ 7
    ΛΗΜΝΟΥ 3
    ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 66
    ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 12
    ΜΗΛΟΥ 2
    ΝΑΞΟΥ 1
    ΝΗΣΩΝ 19
    ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 154
    ΞΑΝΘΗΣ 21
    ΠΕΙΡΑΙΩΣ 287
    ΠΕΛΛΑΣ 78
    ΠΙΕΡΙΑΣ 22
    ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2
    ΡΕΘΥΜΝΟΥ 36
    ΡΟΔΟΠΗΣ 23
    ΡΟΔΟΥ 8
    ΣΑΜΟΥ 7
    ΣΕΡΡΩΝ 60
    ΤΗΝΟΥ 2
    ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10
    ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 18
    ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
    ΦΩΚΙΔΑΣ 9
    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 26
    ΧΑΝΙΩΝ 23
    ΧΙΟΥ 10
    ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
    ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 145

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει το πρόγραμμα δράσεων των  ΚΟΜΥ για  δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό της Θεσσαλίας, για αύριοΤετάρτη 14 Απριλίου 2021:

– Στην Π.Ε. Λάρισας:

10:00-16:00 ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
10:00-14:00 ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΚΑΖΑΡ- ΑΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑ
10:00-14:00 ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

– Στην Π.Ε. Μαγνησίας:

9.00-14.00 DRIVE THROUGH ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΟΛΟΥ
9.00-14.00 ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
9.00-11.00 DRIVE THROUGH ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
12.00-13.30 DRIVE THROUGH ΜΟΥΡΕΣΙ ΠΗΛΙΟΥ

– Στην Π.Ε. Τρικάλων:

09:00-11:00 MAZIKOΣ EΛEΓXOΣ ΣTHN ΠEPIOXH ΠPΩHN KΛΩTΣOTHPA (ΛAIKH AΓOPA)
10:00-12:00 MAZIKOΣ EΛEΓXOΣ ΣTHN ΠΛATEIA ΔEΣΠOTIKOY
10:00-12:00 MAZIKOΣ EΛEΓXOΣ ΣTHN ΠEPIOXH MΠAPAΣ KONΔYΛH KAI ΠΛAΣTHPA (ΠAPKAKI)
11:00-15:00 MAZIKOΣ EΛEΓXOΣ ΣTHN KENTPIKH ΠΛATEIA TPIKAΛΩN
11:30-13:30 MAZIKOΣ EΛEΓXOΣ ΣTHN ΠΛATEIA BOYBHΣ

– Στην Π.Ε. Καρδίτσας:

09:00-14:00  ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
09:00-14:00 DRIVE THROUGH    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑΣ
11:00-14:00 ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
12:00    ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΑΝΘΗΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

721 τρικαλινά νοικοκυριά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα στη Λέσχη 97,6 ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός:

«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέσαμε 6,6 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση της αντικατάστασης με φυσικό αέριο. Για τα Τρίκαλα 721 αιτήσεις εγκρίθηκαν, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό του Νομού, είναι υψηλό το ποσοστό των εγκρίσεων.

Από αύριο κιόλας μπορούν να αρχίσουν μέχρι τέλος Αυγούστου που θα κλείσει το πρόγραμμα. Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό, δεν έχει ξανατρέξει τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα.

Θέλουμε στο επόμενο ΕΣΠΑ να το ξανατρέξουμε, να δώσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα.»

Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Το ΚΕΘΕΑ, ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του εθνικού δικτύου κατά των εξαρτήσεων, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το φθινόπωρο του 2019 όταν η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με ΠΝΠ, ανέτρεψε το «αυτοδιοίκητο» που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας. Στις κοινωνικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ ότι θα το «εξυγιάνει» και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων , των θεραπευτικών κοινοτήτων και της Γενικής Συνέλευσης.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε αυτή τη φάση να αποσαφηνίσει ο Υπουργός Υγείας τις προθέσεις του αναφορικά με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται  στο σχέδιο νόμου που κοινοποιήθηκε στους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την πολιτική του βούληση για την προοπτική αυτού του δημόσιου φορέα  με την καθολικά αναγνωρισμένη προσφορά στο πεδίο της απεξάρτησης.

Θεωρούμε ότι, για ζητήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και στη Δημόσια Υγεία εν γένει, είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος και, κυρίως, ο  συνολικότερος στρατηγικός σχεδιασμός για το χώρο των Εξαρτήσεων. Με επίκεντρο πάντα τον εξαρτημένο, τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά του.

Σίμος Μπάμπης

Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων-Οδοντίατρος

 

Ένα σημαντικό έργο για την αποχέτευση στα νότια – νοτιοανατολικά των Τρικάλων υλοποιεί η ΔΕΥΑΤ. Πρόκειται για την αποχέτευση σε άλλες δύο συνοικίες, την περιοχή Πάσχου και την περιοχή Εργοστασίου Γάλακτος. 

Πρόκειται για έργο που θα λύσει το πρόβλημα σε πολλές οικίες στις δύο συνοικίες, σε μια έκταση 511 στρεμμάτων: δυτικά της οδού Ριζαριού, ανατολικά του ποταμού Ληθαίου και βορείως της οδού Φουρνονησίων. Το ενιαίο δίκτυο αποχέτευσης θα καταλήγει σε υφιστάμενο φρεάτιο της ΔΕΥΑΤ, αντιμετωπίζοντας την αποχέτευση των λυμάτων σχεδόν στο σύνολο των εν λόγω περιοχών.

Για τους συνοικισμούς θα κατασκευαστεί  δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 8.937 μ. και συνολικά 213 φρεάτια ακαθάρτων. 

Το έργο έχει τον τίτλο « κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στις συνοικίες Πάσχου και Εργοστασίου Γάλακτος του Δήμου Τρικκαίων» και υλοποιείται με προϋπολογισμό 1.780.000 €. πλέον Φ.Π.Α.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Αναστασίου επεσήμανε ακριβώς τη σημασία των έργων για τις δύο αυτές περιοχές, τονίζοντας ότι «πλέον οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν ουσιαστικές υπηρεσίες από τη δημοτική μας επιχείρηση».

Επίσκεψη πραγματοποίησε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Ελένη – Μαρίνα Ξυνοπούλου και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου στο 1ο ΓΕΛ και στο 1ο  ΕΠΑΛ Τρικάλων σήμερα το πρωί με αφορμή την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Η Διευθύντρια είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους μαθητές των σχολείων. Στην ερώτησή της αν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με τη διαδικασία του self-testing απάντησαν πως δεν υπήρξε κάποια δυσκολία στη διενέργειά του.

Οι καθηγητές υπογράμμισαν επίσης πόσο χρόνο κέρδισαν κάνοντας αυτή τη διαδικασία στο σπίτι και όχι στο σχολείο και πόσο πιο ασφαλείς ένιωθαν την επόμενη μέρα προσερχόμενοι σ’ αυτό. Οι μαθητές από την άλλη είπαν πως τη χαρά της επιστροφής τους στο φυσικό τους χώρο τη συνόδευσε και η ηρεμία που προέκυψε από το αρνητικό αποτέλεσμα του test.

Η ηρεμία είναι στοιχείο αναγκαίο γι’ αυτούς και τους γονείς τους, καθώς πλησιάζουν στις προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις.

Η Διευθύντρια με τη σειρά της τόνισε πως πρόκειται για μέρα αισιοδοξίας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. «Η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίστηκε όλο αυτό το διάστημα χάρη στην τεράστια προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους και στην αδιάλειπτη και άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το νέο όπλο στα χέρια μας, αυτό των self-test, συνεχίζουμε με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, αλλά και με αυξημένο το αίσθημα του ελέγχου της μεταδοτικότητας της πανδημίας. Τα παιδιά μας έως τώρα έχουν αποδείξει, παρόλο που στερήθηκαν πράγματα αναγκαία για την ηλικία τους και την ιδιοσυγκρασία τους, πως διαθέτουν αυξημένο αίσθημα ατομικής ευθύνης. Τώρα λοιπόν που συνάπτεται μια νέα κοινωνική συμφωνία γύρω από την τήρηση των μέτρων για τη δημόσια υγεία με την πολιτεία να παρέχει νέα όπλα οι μαθητές μας για ακόμη μία φορά δίνουν το καλό παράδειγμα και τους ευχαριστώ για αυτό.»

Ο Δήμος Φαρκαδόνας απέστειλε εκ νέου αίτημα μέσα σε διάστημα ενός μηνός  προς το Υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το οποίο ζητά οι κάτοικοι των περιοχών του Δήμου, τα πολιτικά στελέχη της δημοτικής αρχής και οι υπάλληλοι του Δήμου να εμβολιαστούν κατ΄εξαίρεση του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμός, εξ΄αιτίας της έκτακτης κατάστασης στον οποίο έχει περιέλθει ο “πληγέντας” από τους ισχυρούς σεισμούς Δήμος Φαρκαδόνας.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Δήμος αναφέρει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημόσιας Υγείας από τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού τόσο για τους κατοίκους όσο και για τα στελέχη του Δήμου που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες σεισμοπαθείς.

Η πολιτεία χρειάζεται να εκτιμήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προβεί στον κατ΄εξαίρεση εμβολιασμό στον Δήμο Φαρκαδόνας καθώς υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια Υγεία.

Είναι θέμα στρατηγικού σχεδιασμού και προστασίας της Δημόσιας Υγείας και δεν δημιουργεί πρόσθετο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρει σχετικά ο Δήμος Φαρκαδόνας και αναμένει θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αυτό αίτημα λόγω εκτάκτων αναγκών.

Επίσης με δεύτερη επιστολή  που απέστειλε προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε διάστημα ενός μηνός ο Δήμος Φαρκαδόνας, καλείται το Υπουργείο να αποδεχθεί το δίκαιο αίτημα για καθορισμό ειδικού ποσοστού εισακτέων μαθητών και μαθητριών του Δήμου Φαρκαδόνας λόγω ειδικών συνθηκών και συνθηκών εκτάκτου ανάγκης τις οποίες βιώνουν εξ΄ αιτίας των πρόσφατων ισχυρών σεισμών οι οποίοι έπληξαν την περιοχή και έχουν σαν αποτέλεσμα οι μαθητές και μαθήτριες που θα μπουν στην διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων οι οποίες πλησιάζουν, να βιώνουν πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην προετοιμασία τους για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο σχετικό αίτημα  μεταξύ άλλων ο Δήμος Φαρκαδόνας αναφέρει πως τα παιδιά ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις τους σε αντίξοες συνθήκες, με σχολεία να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς και την διά ζώσης διδασκαλία σε προσωρινές ή πρόχειρες δομές, με πολλές οικογένειες να ζουν σε καταυλισμούς , οικίσκους και τροχόσπιτα αλλά ακόμη και η τηλεκπαίδευση να γίνεται από τα containers.

Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε αδιέξοδο και επισημαίνεται πως το δίκαιο αυτό αίτημα για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων του Δήμου Φαρκαδόνας, δεν δημιουργεί πρόσθετο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ σε παρόμοια περίπτωση υπάρχει προηγούμενη θετική Υπουργική απόφαση.

Το θέμα επείγει καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμος Φαρκαδόνας και χρειάζεται άμεσα να δρομολογηθεί ο καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που θα υποβάλλουν αίτηση- δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια του Δήμου Φαρκαδόνας.
 

Ο Δήμος Φαρκαδόνας απέστειλε νέο αίτημα μετά από διάστημα ενός μηνός προς την ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), με κοινοποίηση στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και στους βουλευτές του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με το οποίο ζητεί να ενταχθεί η Δημοτική Ενότητα Πελινναίων στην οριοθέτηση περιοχών μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021.

Επειδή δεν υπήρξε απάντηση στο πρώτο αίτημα για τον ίδιο λόγο, ο Δήμος Φαρκαδόνας στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως η μη ένταξη της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων στην οριοθέτηση περιοχών για την χορήγηση συνδρομής και την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια , προκαλεί εύλογα ερωτήματα στους κατοίκους της περιοχής και πάρα πολλά παράπονα.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φαρκαδόνας στις 19/3/2021 ζητείται να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι ενέργειες προς επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού ζητήματος για την ένταξη και της δημοτικής ενότητας Πελινναίων στην οριοθέτηση περιοχών, καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμος Φαρκαδόνας.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί των πολιτών έναντι της COVID-19 στη χώρα, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή έως και το ερχόμενο Σάββατο θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός των εμβολιαστικών ραντεβού για τρεις μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες: τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και υγιείς ηλικίας 55 έως 59 ετών και 50 έως 54 ετών.

Την προσεχή Δευτέρα θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι πρώτες 33.600 δόσεις του οποίου φτάνουν στη χώρα μας αύριο.

Mέχρι και χθες το απόγευμα σε όλη τη χώρα είχαν πραγματοποιηθεί 2.225.878 εμβολιασμοί.Μια δόση του εμβολίου χορηγήθηκε σε 1.140.489 πολίτες, ενώ 745.389 έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έναντι του κορωνοϊού.

(*) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων χθες έγιναν 570 εμβολιασμοί και συνολικά 25.473. Από αυτούς 17.257 εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και 8.216 με τη δεύτερη.

Στο «κόκκινο»  είναι σήμερα τα κρούσματα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. 4.033 νέες μολύνσεις στην χώρα, 10 εντοπίστηκαν στα Τρίκαλα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. ‘

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103(ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 520 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 4.033 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 19 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των 4.014 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα

The post Κορονοϊός: 4.033 νέα κρούσματα στη χώρα-10 στα Τρίκαλα appeared first on TRIKALANEWS.

«Το φως της δημοσιότητας είδαν πλείστες καταγγελίες ιδιωτών – οδηγών, οι οποίοι καταγγέλλουν την παράνομη τακτική της δήθεν γρήγορης και πριν την εκπνοή των προθεσμιών του νόμου, ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, προβαίνοντας σε προπληρωμή, ενώ εκ του νόμου δεν μπορεί να γίνει ανανέωση κατά την διάρκεια της παράτασης ισχύος των αδειών οδήγησης».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης σε αναφορά του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.

Στην αναφορά του ο Λαρισαίος πολιτικός επισυνάπτει και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την 11-04-2021, σύμφωνα με το οποίο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτών Οδηγών Θεσσαλίας, Τηλέμαχος Σφόρτσας, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, διευκρινίζοντας, ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ανανέωση διπλωμάτων νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται από τον συγκεκριμένο νόμο που έδωσε παράταση μέχρι και δέκα μήνες!

Και επισήμανε ότι οι οδηγοί οφείλουν να είναι ενημερωμένοι, ώστε να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης λόγω των συνθηκών, αφού μερικοί δεν γνωρίζουν ούτε τις ημερομηνίες ανανέωσης. Αυτό μπορεί να εκμεταλλευτούν ορισμένοι επιτήδειοι.

Κάποιοι μάλιστα, όπως μας είπε, δεν κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους νομίζοντας ότι το δίπλωμά τους έχει λήξει!

Σχετικά με ανανεώσεις διπλωμάτων που γίνονται αυτήν την περίοδο, αυτές αφορούν μόνο τους οδηγούς για λεωφορεία, νταλίκες και φορτηγά.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Κόκκαλης παρακαλεί για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου, ώστε αφενός να ενημερώσει τους κατόχους αδειών οδήγησης για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν για την ορθή και νόμιμη διαδικασία ανανέωσης, αφετέρου να προχωρήσει στην διερεύνηση των καταγγελιών διά των νόμιμων οδών.

The post Κόκκαλης: Καταγγελίες για παρανομίες στην ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης appeared first on TRIKALANEWS.